Σε ποιον δεν αρέσουν τα ταξίδια στον χρόνο; Εμείς πάντως τα λατρεύουμε το ομολογούμε! Στην Ιστορία μάθαμε για την Αθήνα της χρυσής εποχής του Περικλή. Πόσα πράγματα θα είχες να κάνεις τότε...αν ήσουν γεννημένος αγόρι κι ελεύθερος Αθηναίος δηλαδή! Αν ήσουν κορίτσι, η ζωή σου θα ήταν περιορισμένη στον γυναικωνίτη και θα έβλεπες τον κόσμο μόνο εξω από το παράθυρό σου, όπως η Μυρρίνη, η μικρή Αθηναία. Βαρετό, ε; Όχι και τόσο!
Κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να ταξιδέψεις με τον νου στην εποχή της Μυρρίνης. Αποχαιρέτησε τα αδέρφια σου που φεύγουν με τον παιδαγωγό για το σχολείο και κάθισε στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού. Αφουγκράσου τους ήχους μέσα κι έξω από το σπίτι σου. Τι ακούς; Προσπάθησε να μυρίσεις τις μυρωδιές του κήπου κι αν η μαμά σου ή η δούλα μαγειρεύει μάντεψε τι φαγητό φτιάχνει. Πώς είσαι ντυμένη; Δοκίμασε να αγγίξεις το ρούχο σου. Πώς είναι η υφή του; Τι χρώμα έχει; Τι σκέφτεσαι καθισμένη εκεί; Τι ονειρεύεσαι; Πώς νιώθεις; Τι θα έκανες, αν μπορούσες;
Σίγουρα θα πιστεύεις πως η ζωή σου θα είναι βαρετή για πάντα, πως δε σου επιφυλλάσσει καμία έκπληξη. Κι όμως καμιά ζωή δεν είναι τόσο βαρετή. Μυρρίνη, η μεγάλη στιγμή έφτασε. Είσαι κιόλας έντεκα χρόνων! Τα Αρρηφόρια σε περιμένουν!
Είναι η πρώτη φορά που βγαίνεις από το σπίτι για τόσο μεγάλο διάστημα. Η πόλη γύρω σου μοιάζει με όνειρο. Όσα είχες ακούσει γι' αυτήν είναι φτωχά μπροστά σ' αυτά που αντικρίζουν τα έκθαμβα μάτια σου!
Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σου! Ποιος ξέρει τι απέγινες, αν έζησες τον λοιμό κι αν κατάφερες να επιβιώσεις. Ποιος ξέρει αν κατάφερες να γεράσεις και να κάνεις παιδιά κι εγγόνια ή αν σε έθαψαν βιαστικά, πριν προλάβεις να μεγαλώσεις, σε έναν ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό μαζί με τις πλαγγόνες σου, κτερίσματα για να σε συνοδεύουν στην άλλη ζωή...
Κι από εκεί ακριβώς που εσύ ίσως τελείωσες τη ζωή σου, η Μύρτις ξεκίνησε μια νέα ζωή, ένα απρόσμενο ταξίδι στο μέλλον, από το σκοτάδι στο φως. Η Μύρτις είχε την τύχη, χάρη στησύγχρονη επιστήμη, να "ξαναγεννηθεί", να ξαναβαφτιστεί και να αποκτήσει μια καινούρια ζωή, να αντικρίσει με νέα μάτια τον δικό μας κόσμο και να μας μιλήσει για τον δικό της. Αν η Μύρτις ζούσε σήμερα μάλλον θα φορούσε σιδεράκια στα δόντια και θα φορούσε μάσκα για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό.
Όμως στην πραγματικότητα έζησε πάνω από 2.500 χρόνια πριν και πέθανε, πριν προλάβει να μεγαλώσει, από την πανδημία της εποχής της, τον τυφοειδή πυρετό, περισσότερο γνωστό από την Ιστορία ως λοιμό.
Η Μύρτιδα, αυτό ήταν το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες, μαζί με το πρόσωπό της, πέθανε από την ίδια αιτία που πέθανε και ο μεγάλος, δημοκρατικός ηγέτης της Αθήνας, ο Περικλής αλλά και περίπου 50.000 άνθρωποι. Περισσότερα για τον λοιμό, όπως τον γνωρίσαμε μέσα από τα κείμενα του Θουκυδίδη, μπορείτε να μάθετε πατώντας στην εικόνα.
Εκεί, στην άκρη του νεκροταφείου του Κεραμεικού, ένας τάφος ομαδικός, ένας πρόχειρος λάκκος μήκους 4 μ. που περιείχε εκτός από το άτυχο κορίτσι άλλους 88 νεκρούς. Όπως έδειξε η ανασκαφή, οι πρώτοι νεκροί στο βάθος του λάκκου τοποθετήθηκαν κάπως προσεκτικά και σκεπάστηκαν με λίγο χώμα, οι επόμενοι ρίχνονταν σωρηδόν στοιβαγμένοι μέσα όπως-όπως. Μόνη συγκινητική φροντίδα παρατηρήθηκε σε 8 βρεφικές ταφές στο ανώτερο στρώμα του τάφου. Τα κτερίσματα για τόσους πολλούς νεκρούς ήταν ελάχιστα και φτωχά: μόνον 30 μικρά αγγεία για μια τέτοια μαζική ταφή που υπολογίζεται ότι αρχικά θα περιλάμβανε πιθανόν ως 150 ανθρώπους. Πηγή: www.lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα για τη Μύρτιδα πατώντας στην εικόνα και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για να μάθετε τα πάντα γι' αυτήν και την εποχή της.
Δεν ξέρουμε αν ήταν ελεύθερη, μέτοικος ή δούλη. Δεν ξέρουμε αν έζησε στην Αθήνα όλη της τη ζωή. Μπορούμε όμως να πλάσουμε την εικόνα της με τα δικά μας υλικά, με όσα λιγοστά γνωρίζουμε κι όσα περισσότερα μπορούμε να φανταστούμε.
Το ίδιο άλλωστε έκανε και η Μαρία Αγγελίδου και ο Ηλίας Μαμαλάκης.
Η Μύρτις, όχι μόνο κατάφερε να ζήσει δυο ζωές, αλλά έγινε γραμματόσημο
συλλεκτικό νόμισμα
συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ και μας δίνει ένα σπουδαίο μήνυμα για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
0 Comments
Leave a Reply. |
Βιβλιοδράσεις 2020-2021Τι να πει κανείς γι' αυτή την παράξενη χρονιά; Σίγουρα αλλιώτικη, πιο εσωστρεφής ίσως, με λιγότερες αγκαλιές μα περισσευούμενη αγάπη. Archives
June 2021
Categories |