Ξεκινήσαμε, όπως συνήθως, διαβάζοντας το εξώφυλλο και τις εικόνες. Τι μας λένε για την ιστορία;Τι μας αποκαλύπτουν για τους πρωταγωνιστές, για τον τόπο και τον χρόνο; Τις παρατηρούμε και τις περιγράφουμε με όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε. Οι υπέροχες εικόνες της Ελίζας Βαβούρη μας βοήθησαν πάρα πολύ και άνοιξαν μια μεγάλη συζήτηση. "Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος με το ποδήλατο; Πού πηγαίνει;", "Τα βιβλία μοιάζουν να πετάνε προς το χωριό κι αυτό ίσως να συμβολίζει κάτι", "Μοιάζει να είναι ένα μέρος φτωχό και άγονο", "Θα πρέπει να είναι Φθινόπωρο γιατί έχουν πέσει όλα τα φύλλα από το δέντρο", "Γιατί στις πρώτες εικόνες δε βλέπουμε σχεδόν καθόλου γυναίκες;" Όσο περισσότερο ασκούμαστε στην παρατήρηση και στην περιγραφή, τόσο περισσότερα μας λένε οι εικόνες. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε πως "μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις"!
Κι από τις εικόνες στις λέξεις και στο κείμενο της Μαρίας Ανδρικοπούλου. Πατήστε, αν θέλετε, πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε για το βιβλίο.
Τι όμορφη ιστορία! Τόσο θλιβερή και τόσο αισιόδοξη μαζί! Άραγε να είναι αληθινή; Εσείς τι λέτε; Εμείς δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε. Κάποιοι είπαν ναι, κάποιοι όχι αλλά οι περισσότεροι είπαμε πως θα θέλαμε να το ψάξουμε και να αναζητήσουμε κι άλλα στοιχεία. Κι αυτό κάναμε. Και τι ανακαλύψαμε από την έρευνά μας λέτε; Πως η ιστορία που ενέπνευσε τη συγγραφέα Μαρία Ανδρικοπούλου είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Διαβάστε κι εσείς το άρθρο που ακολουθεί και θα δείτε ποιος κρύβεται πίσω από τον δάσκαλο Μπεσάρ. Με την ευκαιρία συζητήστε όπως κάναμε κι εμείς τις διαφορές ανάμεσα στο λογοτεχνικό και το δημοσιογραφικό κείμενο. (πηγή :protothema, kontranews) Κι αν φοβάστε πως ο χρόνος κυλά εις βάρος της ύλης της αδίστακτης, οργανώστε το μάθημά σας με βάση τα ενδιαφέροντά σας! Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Μα πού βρίσκεται τελικά το Αφγανιστάν; σε ποια ήπειρο; Πώς είναι η φύση εκεί, οι πόλεις, ο καιρός; Πώς είναι οι άνθρωποι; Ευκαιρία για ένα μακρινό ταξίδι! Για την ακρίβεια ένα μακρινό κι επικίνδυνο ταξίδι. Δείτε τον χάρτη με τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου και θα διαπιστώσετε πως το Αφγανιστάν κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Όσο κι αν ψάξετε στο διαδίκτυο για ένα οδοιπορικό στη χώρα αυτή δε θα βρείτε, γιατί την έχει ρημάξει ο πόλεμος και οι Ταλιμπάν, που με πρόσχημα τη θρησκεία τρομοκρατούν και σκοτώνουν τον κόσμο. Μοιάζουν τρομεροί και πανίσχυροι κι όμως φοβούνται τα βιβλία! Γιατί λέτε πως φοβούνται τόσο πολύ τη γνώση και την πολεμούν με λύσσα;
Νομίζετε πως η κινητή, τροχήλατη Βιβλιοθήκη του Σαμπέρ Χοσσεϊνί είναι η πιο περίεργη Βιβλιοθήκη στον κόσμο; Α, μα μη βιαστείτε να απαντήσετε πριν δείτε κι αυτές που ακολουθούν!
Όπως βλέπετε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ως τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο! Ο Ναντίρ Νούρι, ένας νέος άνθρωπος από το Αφγανιστάν, είναι ένας από αυτούς. Αναγκάστηκε να φύγει από τη χωρα του στα δώδεκά του χρόνια και εδώ και δεκαπέντε χρόνια ζει στην Ελλάδα. Μαζί με την Ιωάννα Νισυρίου ίδρυσαν στην Κυψέλη, στο κέντρο της Αθήνας, μια πολυγλωσσική, πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη. Εκεί μπορούν να συναντηθούν, να γνωριστούν , να διαβάσουν και να αποκτήσουν νέες γνώσεις άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Ο Ναντίρ και η Ιωάννα,και η οργάνωσή τους We need Books από το 2016 έχουν δημιουργήσει δύο Βιβλιοθήκες και εχουν στείλει βιβλία σε αρκετές προσφυγικές δομές στην Ελλάδα, εκεί που οι άνθρωποι τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Φανταστείτε πως έχουν βιβλία γραμμένα σε 14 γλώσσες ενώ εμείς στο Βιβλιοδρόμιο έχουμε μόνο ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και αραβικά! Δεν είναι εντυπωσιακό;
Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε τη Νεράιδα των Βιβλίων, την αγαπημένη μας Ελένη Γερουλάνου, που με το Library4all συγκεντρώνουν και στέλνουν βιβλία σε όλα τα σχολεία, και τα πιο απομακρυσμένα που έχουν ανάγκη. Κάποτε μάλιστα που χρειαστήκαμε τη βοήθειά τους μας έκαναν το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο!
Mήπως κι εμείς δε μαζεύουμε βιβλία στο σχολείο μας για να βοηθήσουμε τους δασκάλους της ακριτικής Καλύμνου να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους κια να φτιάξουν μια μεγάλη Βιβλιοθήκη Ενηλίκων;
Μας άρεσαν πολύ όσα μάθαμε! Πραγματικά το δικαίωμα στη γνώση και στην εκπαίδευση δεν είναι αυτονόητο. Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν γι΄αυτό, που διακινδυνεύουν και τη ζωή τους ακόμη. Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θεση ενός δημοσιογράφου που θέλει να πάρει συνέντευξη από τον Δάσκαλο Σαμπέρ Χοσεϊνί. Πρώτα ψάξαμε στις πηγές και διασταυρώσαμε όσα διαβάσαμε γι' αυτόν. Είναι μεγάλη ευθύνη για έναν δημοσιογράφο να ψάχνει και να βρίσκει την αλήθεια και να τη δημοσιεύει, Κι αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο στην εποχή του διαδικτύου.
Έπειτα συζητήσαμε με τον διπλανό μας και φτιάξαμε με ερωτήσεις που θεωρούσαμε ενδιαφέρουσες για τον αναγνώστη της συνέντευξής μας. Είχαμε αποφασίσει από πριν πως δε θα ρωτούσαμε πράγματα συνηθισμένα ή βαρετά. Στη συνέχεια διαβάσαμε τις ερωτήσεις μας στην ομάδα και όλοι μαζί καταλήξαμε σε κάποιες από αυτές. Δύσκολο έργο πραγματικά αφού η μία ήταν καλύτερη από την άλλη. Μετά δοκιμάσαμε να μπούμε στη θέση του Σαμπέρ Χοσεϊνί και απαντήσαμε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου με φαντασία, προσθέτοντας πολύτιμες πληροφορίες στην ιστορία μας. Ήταν πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό και νομίζουμε πως γίναμε ειδικοι στο να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε συνεντεύξεις.
Και μια και είματε στη γειτονιά της Ασίας λέμε να περάσουμε κι από το Πακιστάν και να γνωρίσουμε τη Μαλάλα Γιουσαφζάι. Τι λέτε; Το βιβλιοφάγο δρακάκι πετάει τη σκούφια του πάντως! Μη βιαστείτε να κατέβετε από το κίτρινο ποδήλατο, το ταξίδι συνεχίζεται!
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν μόλις 17 ετών όταν πήρε το βραβείο Νόμπελ. Ίσως να πιστεύετε πως ήταν πολύ μικρή, όμως στην πραγματικότητα ήταν ήδη αρκετά μεγάλη. Είχε ήδη ζήσει πολλά, είχε βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα και είχε κληθεί να πάρει μία γενναία απόφαση που ίσως να της στοίχιζε τη ζωή. Κι αλήθεια έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο μόνο και μόνο γιατί διεκδίκησε το δικαίωμά της στην εκπαίδευση, κάτι που για εμάς θεωρείται αυτονόητο.
Για σκεφτείτε πώς θα νιώθατε αν δεν μπορουσατε να πάτε στο σχολείο; Αν δεν επιτρεπόταν στις αδερφές και στις φίλες σας να καθίσουν δίπλα σας σε μια σχολική τάξη; Αν οι μαμάδες σας δεν είχαν καμία ευκαιρία στη ζωή τους και καταδικάζονταν σε μια ζωή από την οποία δε θα μπορούσαν να δραπετεύσουν; Δείτε και συζητήστε τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τον λόγο της Μαλάλα την ημέρα της βράβευσής της.
Παρακολουθήστε την ιστορία της για να μάθετε πώς έφτασε τελικά ως το Νόμπελ.
Ύστερα από όλα αυτά σκεφτείτε και συζητήστε. Αρκεί ένας άνθρωπος για να μπορέσει να αλλάξει τον κόσμο; Πόσο μπορούν οι δικές μας αποφάσεις να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας; Γιατί η γνώση έχει τόση σημασία; Γιατί όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση; Αν είχατε κι εσείς ένα μαγικό μολύβι τί θα κάνατε;
0 Comments
Leave a Reply. |
2019-2020
Πώς περνούν τα χρόνια , ε; Για μια ακόμη χρονιά μαζί! Οι κυρίες Ελευθερία, Αναστασία και Ειρήνη, το βιβλιοφάγο δρακάκι, η Νεράιδα της Βιβλιοθήκης και η δαιμόνια ρεπόρτερ γοργόνα Κοργιαλλένια αποτελούν την ομάδα μας τη φετινή χρονιά. Μαζί μας φυσικά όλοι οι δάσκαλοι και όλοι οι Βιβλιοφάγοι του σχολείου! Σαλπάραμε! Archives
July 2020
|