Το πρώτο πράγμα που ρωτούν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, όταν επισκέπτονται το Βιβλιοδρόμιο, είναι αν το Βιβλιοφάγο δρακάκι μπορεί να πετάξει και αν μπορεί να βγάλει φωτιές από το στόμα του. Χρόνια τώρα τους εξηγούμε πως τα δρακάκια δε μεγαλώνουν όπως τα παιδιά. Χρειάζονται δεκάδες χρόνια, εκατοντάδες για να είναι έτοιμοι σωστοί δράκοι που κάνουν όλα όσα οι δράκοι κάνουν τέλος πάντων...
Το δρακάκι μας είναι ακόμα μικρό για να κάνει μεγάλα ταξίδια με τα φτερά του. Προς το παρόν ταξιδεύει περισσότερο με τον νου και την καρδιά του και κάνει ζέσταμα για την πρώτη του μεγάλη πτήση, Βέβαια, πέρυσι ξεκίνησε δειλά τα πρώτα του πετάγματα. Μέχρι την Κύπρο έφτασε και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Λευκωσίας, για να πάρει μια μεγάλη αγκαλιά από τους φίλους και τις φίλες του εκεί. Κι έπειτα στο Μιλάνο που επισκέφτηκε τη Biblioteca Calvairate, μια υπέροχη μικρή αλλά σπουδαία Βιβλιοθήκη, στο πλαίσiο του προγράμματος Awakenings: Teachers and Parents meet in the Library*. Φέτος ξεκίνησε από την Κοζάνη και την υπέροχη Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη όπου συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη θεωρείται μια από τις πιο σπουδαίες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Με μεγάλη Ιστορία που ξεκινά από τον 17ο αιώνα, με ένα εξαιρετικό αρχείο αλλά κυρίως με ανθρώπους που την αγαπούν και τη στηρίζουν. Στη διάρκεια τωμ Πανελλαδικών έμεινε, όπως πάντα, ανοιχτή για να μπορούν να διαβάσουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου σε ένα ήρεμο περιβάλλον κι εκείνοι της το ανταπέδωσαν με τον τρόπο τους: συμμετείχαν στο trailer του Συνεδρίου ενώ οι μικρότεροι χάρισαν μια υπέροχη μουσική εισαγωγή στο δείπνο που διοργανώθηκε στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης για τους καλεσμένους της. Πολύτιμη στιγμή η ξενάγησή μας στα έργα της καρδιάς και των χεριών του Διονύση Βαλάση από την κυρία Ζωή Βαλάση του "Τεσσεροφυλλιού" και του "Βιβλόδεντρου" που μας χάρισε λίγο από το φως της!
Αν έχεις έναν κήπο και μια Βιβλιοθήκη, τότε έχεις όλα όσα χρειάζονται, έλεγε ο Κικέρων. Δείτε τον υπέροχο, πεντακάθαρο πάρκο που βρίκεται στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και προσφέρει το κάδρο στα μεγάλα της παράθυρα για να ξεκουράζεται η ματιά όταν σηκώνεται από το βιβλίο, για να ηρεμεί ο νους και η ψυχή. Είμαστε σίγουροι πως θα πιστέψετε πως εκεί στην Κοζάνη έχουν πραγματικά όλα όσα χρειάζονται. Έτσι νομίζαμε κι εμείς...
Να όμως που διαψευστήκαμε, γιατί μπορεί να έχουν ένα υπέροχο κτίριο που θα μπορούσε καλλιστα να βρίσκεται σε μια σκανδιναβική πόλη με παραδοση στις Βιβλιοθήκες αλλά λείπει το πιο σημαντικό …οι Βιβλιοθηκονόμοι!
Πέντε μόλις άνθρωποι καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι εύπλοη και καλοτάξιδη η Βιβλιοθηκη τους μα είναι λίγοι μπροστά στα προβλήματα και τον όγκο της δουλειάς που έχουν να διαχειριστούν. Δεν μπορέσαμε να μη σκεφτούμε το παράρτημα της κατά πολύ μικρότερης περιφερειακής Βιβλιοθήκης που επισκεφτήκαμε στο Μιλανο, στο πλαίσιο του The Europe Challenge, που απασχολούσε οχτώ μόνιμους βιβλιοθηκονόμους και πάλι δεν έφταναν… Πόσο κρίμα! Για τις Βιβλιοθήκες, Δημοτικές, Δημόσιες και Σχολικές που θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα και επένδυση, όσο και για τους επιστήμονες Βιβλιοθηκονόμους που στερούνται τη δυνατότητα να εργάζονται στο φυσικό τους χώρο και στο αντικείμενο που σπούδασαν. Στον φίλο ή στη φίλη Βιβλιοφάγο που ονειρεύεται να γίνει Βιβλιοθηκονόμος όταν μεγαλώσει αλλά και σε όλους και όλες εσάς που τυχαίνει να διαβάζετε αυτή την ανάρτηση, θα προτείναμε να πατήσει στην εικόνα και να ακούσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της Ρέας Ροβόλα, μιας νεαρής βιβλιοθηκονόμου. Στο 05. 05. 00.
Στο 07,35.46 μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενότητα για τις Σχολικές Βιβλιοθηκες που συμμετείχαμε εμείς. Η εισήγηση του Βιβλιοδρόμιου στο 8.13.01 ακριβώς.
Κλείνουμε το πρώτο οδοιπορικό της χρονιάς με την ευχή και την ελπίδα οι Βιβλιοθήκες να έχουν την τύχη που τους αξίζει. Μια Βιβλιοθήκη, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Βιβλιοθηκονόμους και βιβλία.
Δυστυχώς στην Ελλάδα οι Σχολικές Βιβλιοθήκες δίνουν άνισο αγώνα για την εξασφάλιση πόρων. Όσο για την ύπαρξη σχολικού Βιβλιοθηκονόμου, δεν υπάρχει ούτε καν στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Κρίμα, γιατί η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια και η συνεργασία μας με διαφορετικές Βιβλιοθήκες, μας έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να υπάρχει Σχολική Βιβλιοθήκη χωρίς Βιβλιοθηκονόμο αλλα΄και Βιβλιοθήκη που να απευθύνεται σε παιδιά που να μην έχει ως συνοδοιπόρο έναν ή μία παιδαγωγό. Στην επιστροφή μας περίμενε και μια μικρή έκπληξη! Περνώντας από τη βροχερή Θεσσαλονίκη η Αναστασία Γρηγοριάδου μας τσάκωσε και μας www.ertecho.gr/radio/958fm/show/kalimera/podcast/785668/eleytheria-kaloudi-kalimera-958fm-18-septemvriou-2024/?fbclid=IwY2xjawFdyeFleHRuA2FlbQIxMAABHQ4OihyUfPeNBafm-aKwFqWgth_Mu4UF8x-tQ2CDZ4A01tSETrIIfXLlEg_aem_KGZhyoMb0fdb4PyEfik13Aκάλεσε στην αγαπημένη μας εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. Είπαμε την "Καλημέρα" μας μαζί! Τι όμορφα που συναντιούνται οι άνθρωποι.... Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή κι εσείς πατώντας πάνω στην εικόνα.
0 Comments
|
Βιβλιοφάγο ΔρακάκιΣυνεχίζουμε να διαβάζουμε μαζί, σιωπηλά και μεγαλόφωνα, και να μοιραζόμαστε σκέψεις, ιδέες, αναγνώσεις, δράσεις ...για δέκατη τέταρτη χρονιά! ArchivesCategories |