Αν μη τι άλλο αυτή η χρονιά ξεπέρασε και την πιο τρελή φαντασία! Ποιος να μας το 'λεγε, λίγο καιρό πριν, πως ένας μικροσκοπικός, σχεδόν αόρατος εχθρός θα απειλούσε όλη την ανθρωπότητα, πως τα παιδιά και τα βιβλιοφάγα δρακάκια θα κάναμε μάθημα με τις πιτζάμες από το σπίτι, πως σκυλάκια και γατάκια θα παρακολουθούσαν τα μαθήματα του σχολείου με θρησκευτική ευλάβεια, πως θα φορούσαμε όλοι μάσκες κι ας μην είναι Απόκριες κι ένα σωρό άλλα...
Κι όμως το 2020 είχε πολλή φαντασία το άτιμο! Μας ξεπέρασε όλους! Τι είναι όμως η φαντασία; Πού βρίσκεται; Είναι κάτι καλό ή κάτι κακό; Ποιοι έχουν φαντασία; Γιατί κάποιοι άνθρωποι εχουν φαντασία κι άλλοι όχι; Και τελικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου φαντασία; Γεννιέται κάποιος μ' αυτήν ή την αποκτά στη διάρκεια της ζωής του; Κι, αν γεννηθεί μ' αυτήν, την έχει για πάντα ή μπορεί και να τη χάσει; Εμείς έχουμε φαντασία; Μας έχει βάλει ποτέ σε μπελάδες; Με ποιον τρόπο μας βοηθάει να σκεφτόμαστε και να περνάμε καλύτερα; Το σχολείο και τα μαθήματα χρειάζονται φαντασία; Με αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα ξεκίνησε η τελευταία βιβλιοφαγική μας δράση πριν κλείσει η χρονιά. Αφορμή, ως συνήθως ένα βιβλίο και πιο συγκεκριμένα...ένα φανταστικό εξώφυλλο! Πατήστε πάνω στην εικόνα και ξεναγηθείτε στη φαντασία της Κατερίνας Κρις!
Την Κατερίνα την είχαμε αγαπήσει ήδη από την "Καθαρίστρια Χάος" της και το "Αστρικό Χωριό". Λατρέψαμε, και πολλοί από εμάς ταυτιστήκαμε, με τον "Φραντς Κλάφτα" της και απολαύσαμε την υπέροχη παρέα της που γέμισε την γκρίζα καραντίνα μας με χρώματα και ζωγραφιές μέσα απ΄το κανάλι της στο YouTube. Με τη "Φαντασία" της διαλέξαμε να αποχαιρετήσουμε έναν χρόνο και να υποδεχτούμε έναν καινούριο.
Αλήθεια εσείς ποιοι πιστεύετε πως έχουν φαντασία; Όταν ρώτησα τα παιδιά δείτε τι μου απάντησαν:
οι συγγραφείς
οι βιβλιοθηκάριοι τα παιδιά που διαβάζουν πολλά βιβλία και γράφουν ωραίες ιστορίες τα παιδιά οι εικονογράφοι, οι ζωγράφοι οι καλλιτέχνες οι δάσκαλοι ο Αλέξανδρος και ο Χρήστος (φίλοι βιβλιοφάγοι με ταλέντο στη ζωγραφική και στη συγγραφή) οι παππούδες και οι γιαγιάδες όσοι λενε ψέμματα αυτοί που φτιάχνουν ταινίες οι ονειροπόλοι όλοι όσοι σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι την ώρα που κοιμούνται και βλέπουν όνειρα ...οι επιστήμονες (;)
Πώς είπατε; Οι επιστήμονες;
Μα οι επιστήμονες ΔΕΝ έχουν φαντασία!
Κάποιοι διαφώνησαν έντονα με αυτή την απάντηση και η αλήθεια είναι πως εγώ, όπως όλα τα βιβλιοφάγα δρακάκια, λατρεύω τις διαφωνίες περισσότερο από τις συμφωνίες. Το σημείο εκείνο που τα παιδιά ξεχνάνε τους μεγάλους κι αρχίζουν να συζητούν, να εκφράζουν τη γνώμη τους και να αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους μόνα τους, μεταξύ τους, είναι το αγαπημένο μου. Τότε είναι που κάνω κι εγώ στην άκρη και τα παρακολουθώ με ένα χαμόγελο που φτάνει ως τα αυτιά μου.
Κάποιοι έλεγαν λοιπόν πως οι επιστήμονες δεν έχουν φαντασία "γιατί κάνουν απλά τη δουλειά τους και η δουλειά τους έχει κανόνες και είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν έχει καθόλου φαντασία". Κάποιοι άλλοι, λιγότεροι είναι η αλήθεια, υποστήριζαν πως οι επιστήμονες χρειάζονται τη φαντασία "γιατί αυτή γεννάει τις ιδέες τους που μετά εκείνοι θα πραγματοποιήσουν" Έφεραν διάφορα παραδείγματα όπως το αεροπλάνο ή το υποβρύχιο που δεν υπήρχε στην αρχή παρά μόνο στη φαντασία αυτού που αποφάσισε να το φτιάξει. Τα επειχειρήματα άλλαζαν γήπεδο όπως το μπαλάκι στο τέννις μέχρι που η Χαρίκλεια είπε πως "Φυσικά κι έχουν φαντασία οι επιστήμονες! Εδώ ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το είχε πει" ... μόνο που δε θυμόταν πώς ακριβώς το είχε πει... Κάπως έτσι αλλάξαμε σελίδα καθώς η συγγραφέας λες και ήταν στρογγυλοκαθισμένη μέσα στο μυαλό μας! Ε,ναι λοιπόν! Ο Αϊνστάιν το είχε πει και το είχε πει ακριβώς έτσι:
"Είμαι αρκετά καλλτέχνης και σχεδιάζω ελεύθερα με τη φαντασία μου.
Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνωση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο" Α.Α
Διαβάσαμε το βιβλίο και συνεχίσαμε τη συζήτηση για τη δική μας φαντασία. Ο καθένας μίλησε για τη φαντασία του: πώς θα ήταν αν ήταν ζωγραφιά, πώς νιώθει όταν είναι μαζί της, πότε είναι πιο ελεύθερη, σε ποια μέρη η φαντασία του καταπιέζεται, αν έχει αναγκαστεί ποτέ να την κρύψει μέσα στο ντουλάπι.
Αυτή τη φορά όλοι συμφώνησαν πως οι καημένοι οι μεγάλοι δεν έχουν φαντασία ή μάλλον έχουν ξεχάσει να τη χρησιμοποιούν (όπως άλλωστε έχουν ξεχάσει και να παίζουν), ή ακόμη χειρότερα ντρέπονται να την δείξουν για να μην τους κοροϊδέψουν. Δείτε για παράδειγμα μερικές γνωστές φαντασίες που θα τις αναγνωρίζαμε από μακριά. Η φαντασία της Κυριακής, της κυρίας Ελευθερίας, της Μαρίας, του Βαγγέλη και της Κλέας.
Μια και μας απασχόλησε πολύ το ζήτημα της φαντασίας των επιστημόνων και μια και είναι Χριστούγεννα, είπαμε να κεραστούμε "χριστουγεννιάτικα σκεψεδάκια" από τον Δημήτρη Γραμμένο, που είναι ερευνητής στο ΙΤΕ (επιστήμονας δηλαδή). Αν θέλετε να κεραστείτε κι εσείς πατήστε πάνω στην εικόνα. Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα όσα θέλετε καθώς δεν παχαίνουν, μπορείτε να τσιμπολογήσετε με τους φίλους σας ή να τα φάτε ως επιδόρπιο στο οικογενειακό τραπέζι. Δε χειάζεται καν να είναι Χριστούγεννα!
Ε, λοιπόν γελάσαμε πάρα πολύ και παρατηρήσαμε πως όσο περισσότερο σκεφτόμαστε τόσες περισσότερες ιδέες μας έρχονταν! "Πραγματικά, ο Δημήτρης Γραμμένος έχει πολλή φαντασία και μας παρέσυρε κι εμάς. Μπράβο του που "όχι μόνο δεν έχει κλείσει τη φαντασία του στο ντουλάπι κι ας είναι μεγάλος κι επίστήμονας, αλλά τη μοιράζεται και μαζί μας".
Όμως κάποιοι δύσπιστοι επέμεναν ακόμη. Τη φαντασία του μπορεί να μην τη χρησιμοποιεί στη δουλειά του αλλά μόνο στον ελεύθερο χρόνο του. Και τελικά τι ακριβώς κάνει στη δουλειά του ένας ερευνητής; Είχαμε διάφορες απορίες και καταλήξαμε πως ο καλύτερος τρόπος να μάθεις πράγματα για κάποιον είναι να ρωτήσεις τον ίδιο. Κι αυτό ακριβώς κάναμε. Του στείλαμε τις ερωτήσεις μας και μας έστειλε τις απαντήσεις του. Τον ευχαριστούμε πολύ!
Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον Δημήτρη Γραμμένο και να σας δώσει περισσότερες αφορμές για συζήτηση, πατήστε πάνω στην εικόνα και παρακολουθήστε τη συνέντευξή του στο The learning Hive", το project του You in Europe.
Και βέβαια στείλαμε τις ερωτήσεις μας και στην Κατερίνα Κρις για να μάθουμε όσα θέλουμε γι' αυτήν. Η Κατερίνα μας έστειλε ένα βιντεάκι με τις απαντήσεις μας, μόνο για μας! Τρελαθήκαμε από τη χαρά αμς και την ευχαριστούμε πολύ! Μπορείτε να απολαύσετε κι εσείς τη συνέντευξη εδώ.
Η φαντασία στην επιστήμη, κι η επιστήμη στη φαντασία... Πού πάει ο νους σας; Στην επιστημονική φαντασία βέβαια! Από τον Λουκιανό και τον Δαίδαλο ως τον Ιούλιο Βερν και τους αδερφούς Ράιτ...μια φαντασία δρόμος!*
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ταξίδι!
* Γεωργίου Παπαντωνάκη, Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των κείµενων επιστηµονικής φαντασίας. Σκέψεις µε αφορµή αναγνώσεις ελληνικών παιδικών κειµένων επιστηµονικής φαντασίας
http://keimena.ece.uth.gr/main/t3/arthra/tefxos3/downloads/papantonakis.pdf
0 Comments
Leave a Reply. |
Βιβλιοδράσεις 2020-2021Τι να πει κανείς γι' αυτή την παράξενη χρονιά; Σίγουρα αλλιώτικη, πιο εσωστρεφής ίσως, με λιγότερες αγκαλιές μα περισσευούμενη αγάπη. Archives
June 2021
Categories |